BLUE BIRD FILM

Ingen kan lave det perfekte

Et portræt af skulptøren Hans Pauli Olsen.

I Katrin Ottarsdóttirs portrætfilm om Hans Pauli Olsen er vi med i processen, når kunstneren arbejder i sit baggårdsatelier. Vi er fluen på væggen, når han glemmer facaden og kameraet og kun eksisterer for at lave sin kunst med de bare hænder. Vi følger tilblivelsen af hans største skulptur til dato. Og vi oplever kontrasten i kunsten, som hhv. ophøjet i de fine kunsthaller og som simple lerklumper i en beskidt garage.

Hans Pauli Olsen er født i 1957 i Tórshavn og uddannet på Glyptoteket og Kunstakademiet. Han benytter ofte klassiske materialer som granit, gips, bronze og har udviklet en speciel figurativ og surrealistisk udtryksform, hvor menneskefiguren er det bærende element.

Se trailer her.       Køb dvd i vores webshop.

Dorte Hygum Sørensen i Politiken 27. januar 2008:    
"Uopstyltet og konkret fortæller Hans Pauli Olsen om sit arbejde (...) Fra han begynder at tegne skulpturen op på papir, til den står færdig på Charlottenborg, har Ottarsdóttirs fotografering smukt fat i materialernes forskellige stoflighed og Hans Pauli Olsens arbejde med dem."

Thomas Pederesen på ON-Z.dk 1. februar 2008:    
"Nordatlantiske Biodage skydes godt igang med filmen Ingen kan lave det perfekte. (...) Vi er konstant omgivet af byster, torsoer, menneskeskulpturer, studietegninger og glæden ved at skabe disse næsten perfekte spejlinger af mennesket. (...) Måske kan ingen lave det perfekte, sådan som filmens titel hævder, men for nærværende anmelder at betragte kommer Hans Paulis udtryksfulde skulpturer af mennesker ganske tæt på."
Læs hele anmeldelsen her.I denne film findes ingen kuratorer eller andre kunstspecialister der andægtigt og indforstået taler om kunst. Tværtimod. Her er vi med i processen, vi er fluen på væggen, når kunstneren er på arbejde i sit lille baggårdsgarageatelier, midt imellem autoværksteder, rustne bilvrag og bjerge af gamle bildæk. Her arbejder han med sin kvindelige nøgenmodel på at forme en kæmpe kvinde i ler.

Vi ser hvordan værket opstår fra de første spæde streger på papir, til den over 3 meter høje skulptur står færdig på Charlottenborg. Vi er med kunstneren når han glemmer facaden og kommer med et par guldkorn. Når han kun eksisterer for at kunne lave sin kunst og med de bare hænder kaster med leret og glatter ud og laver dybe furer i leret med knoene. Nogle gange snakker han om sin kunst, eller fortæller anekdoter. Andre gange siger han ingenting, ånder bare for sit arbejde.

Vi oplever kontrasten mellem kunsten, når den står og tager sig mere utilnærmelig ud i de fine kunsthaller, og når den kun er simple lerklumper i en beskidt garage osv.

Og så er der hans livs muse, konen Hjördis Haack der selv er kunstner og som har været Hans Pauli Olsens faste model gennem tiden. De har været som en symbiose, men den tid er forbi, Hans Pauli har haft brug for nye landskaber at arbejde i. Og det har Hjørdis måttet lære sig at leve med. Men de kan stadig danse tango sammen mellem alle skulpturerne derhjemme eller i garagen.

Credits

Instruktion, foto & klip: Katrin Ottarsdóttir. Idé: Hugin Eide & Katrin Ottarsdóttir. Lydefterarbejde: Jazbo Gross von Magius. Producer: Hugin Eide. Musik: Tóroddur Poulsen, Kaj Klein. Produktion: Blue Bird Film © 2008. Længde: 85 minutter. Danske og engelske undertekster.
Premiere: 30. januar 2008

Produceret med støtte fra: Mentamálaráðið, Mentanargrunnur Landsins, Eik Banki, Fjølrit, Listafelag Føroya & Føroya Skúlabókagrunnur.

© 2007 Hugin Eide | Design by Andreas Viklund