BLUE BIRD FILM

Sporene gror ud af ord

Et portræt af forfatteren Jóanes Nielsen.

"Fremragende filmportræt ..."   
Ebbe Iversen i Berlingske Tidende. Læs hele anmeldelsen her

"... et smukt, smukt filmværk."   
Allan Berg Nielsen på Filmkommentaren.dk. Læs hele anmeldelsen her
Hør interview med Katrin om filmen på Kulturnyt, P1.

SE FILMENwww.filmstriben.dk - det er ganske gratis

eller KØB DVD med ekstramateriake i vores webshop.Jóanes Nielsen er født 1953. Han stod til søs som 14-årig og har siden ernæret sig som fisker og ufaglært arbejder. Gennem alle årene har han samtidig insisteret på at dyrke sit forfattertalent foruden at være politisk aktiv som organiseret kommunist. Som han fortæller i filmen, har denne enorme, selvpålagte arbejdsbyrde haft sine menneskelige omkostninger, men har også beriget færøsk litteratur med stor digtning - indtil videre 10 digtsamlinger, 4 romaner, en novellesamling og 2 skuespil.

Sit CV har forfatteren formuleret således: "Jeg har studeret på havene ved Grønland og New Found-land. Kender lidt til cementblandere og gummigeder, og har næse for guld, lort og solformørkelser. Har også levet mig ind i og ud af ruse. Jeg har også læst bøger, og i en årrække år har jeg også skrevet bøger."

I sine digte er Jóanes på én gang øm og barsk, skrøbelig og eksistentielt hårdtslående, en helt unik, ramsaltet ’billedskaber’, der har skabt skole og tradition i færøsk lyrik. Som provokatør huskes han især for en happening, hvor han lod sig ’korsfæste’ til et udendørs vækkelsesmøde på torvet i Tórshavn.

"Sporene gror ud af ord" går på opdagelse bag forfatteren, kommunisten og ærkefæringen Jóanes Nielsens facade og søger ind til de mekanismer, der driver ham, for at portrættere manden, der har det skrevne ord så velsignet i sin magt.

Filmen er Katrin Ottarsdóttirs tredje portrætfilm i hendes trilogi om færøske kunstnere og deres skabertrang.


Katrin Ottarsdóttir om filmen:

"Sporene gror ud af ord" er måske drevet af mine egne fordomme om Jóanes. Denne alvorlige myteomspundne mand der altid har været en del af bybilledet i min hjemby Tórshavn. Enten på knallert eller lettere foroverbøjet med hænderne hvilende på ryggen og i dybe tanker. Ikke umiddelbart en mand der tog let på tilværelsen. Og så var han endog digter og levede sin kommunistiske overbevisning fuldt ud som som fisker og arbejder. Og hans kritiske læserbreve stod ofte at læse i aviserne.

Selv om jeg kun er 4 år yngre end Jóanes så virkede han altid meget voksen og skræmmende i sin overbevisning. Og jeg var overbevist om, at sådan en som mig ikke ville finde nåde for hans kritiske øjne. Jeg kommer endda fra hele to inkarnerede socialdemokratiske familier.

Nej, Jóanes var bare ikke en person man kunne gå hen og snakke med uden at føle sig uvidende og forkert på den. Jeg var dengang sikker på at vores veje nok aldrig ville krydses.

Det var da også med usikre skridt at jeg, asfaltfæringen med mine mange år i Danmark gik i gang med denne film om superfæringen og republikaneren Jóanes Nielsen. Ville han gennemskue min intellektuelle og politiske uformåen og afskrive projektet som useriøst og poppet!

Heldigvis er jeg også så stædig, når det kommer til at lave film, at jeg valgte bare at kaste mig ud i det. Så måtte det briste eller bære. Og jeg kan kun sige at alle mine fordomme blev gjort til skamme."


Credits

Instruktion, foto & klip: Katrin Ottarsdóttir. Ide: Hugin Eide & Katrin Ottarsdóttir. Mix: Iben Haahr Andersen/Fru Tone. Colorgrading: André Stæhr/DNR Media. Producer: Hugin Eide. Produktion: Blue Bird Film © 2009. Varighed: 75 minutter (+ ?? min. ekstramateriale på dvd-udgaven). Undertekster: Danske og engelske (mindst).
Premiere: 3. december 2009, Tórshavn.

Produceret med støtte fra: Mentamálaráðið, Mentanargrunnur Landsins, Eik Banki, Fjølrit, Føroya Skúlabókagrunnur, KulturKontakt Nord, Dansk-færøsk Kulturfond og Tórshavnar Kommuna.


© 2007 Hugin Eide | Design by Andreas Viklund